FEVZİYE ÇAMSEVER HANIM VE KÖŞKÜ
Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin içinde yer aldığı çam ağaçlarından meydana gelen koru, insan eliyle oluşturulmuş bir tabiat harikasıdır. Geniş bir araziye yayılan bu muhteşem çam ormanının sahibi ve yetiştiricisi Fevziye ÇAMSEVER’dir.
Muhiddin Paşa’nın kızı olan Fevziye Çamsever orta boylu, kısa kesilmiş saçlarının sağ tarafına daima bir toka takan, edebiyat ve musikide son derece kabiliyetli, güzel şiirler yazdığı halde bunları kitaplaştırmayan, herkesin takdir ve sevgisini kazanmış, son derece nazik ve terbiyeli bir insandı. Fevziye ÇAMSEVER, kendini doğaya ve doğanın güzelliklerine adamış ve burayı bir yaşam tarzı olarak benimsemişti. Tohum toplar, çiçek yetiştirir ve hayvan beslerdi. Onun bu tutkusu çocuk yaşta başlamıştı. Köşkün bahçesinde kendine ayırdığı ufacık bir toprak parçasına süpürge tohumu, pirinç taneleri eker, onları sular, yeşerip filizlenmelerini beklerdi. Yatak odasında dahi tabakların içine farklı tohumlar eker, büyük bir itinayla muhafaza eder, evdeki kalfalara ve hizmetkârlara dokunmamalarını tembihlerdi. Daha sonraki yıllarda harçlıklarından biriktirdiği paralarla yaşadığı köşkün etrafında 60-70 dönümlük bir arsayı satın almış ve bunu mera olarak yine fenni sütçülük maksadıyla aldığı ineklere otlak yapmıştı. Fevziye ÇAMSEVER fıstık ve ada çamlarından elde ettiği tohumları özel yastıklara ekiyor, üç yıllık bir takipten sonra tohumlar boy atmaya başlayınca onları büyük bir itinayla bulunduğu yerden alıp bahçeye dikiyordu. Fevziye Hanım bütün işleri yalnız başına yapar, sular, çapalar, yetiştirir ve işine kimseyi karıştırmazdı.
Fotoğraf, Ağustos 1936’da Kral VIII. Edward’ın Mrs. Simpson’la beraber İstanbul’u ziyareti esnasında Moda’daki yelken yarışlarına bir denizaltının güvertesinden seyirci olarak katılan kişilere aittir. Grubun ortasında başı kapalı hanımefendinin sağında, soldan ikinci sırada oturan Fevziye ÇAMSEVER Hanım’dır.
Bugün emsalsiz bir çam ormanı olan bu tabiat harikasının her karış toprağında, her ağacın gövdesinde Fevziye ÇAMSEVER Hanım’ın emeği, zevk ve ruhundaki güzelliğin izleri bulunmaktadır.
Yararlanılan Kaynak
Müfid EKDAL, Kapalı Hayat Kutusu Kadıköy Konakları